En in – en ut med julklappar?

Det här är nog det bästa jag läst om julklappar på länge:

My family is becoming a minimalist by Christmas

Eftersom de som bäst håller på att tömma lägenheten på onödigheter känns frågor om vad tvååringen önskar sig i julklapp jobbiga för bloggerskan Leia Campbell. Men hon löser det genom att ta fram en princip från sin egen barndom – om en ny sak ska komma in i hemmet måste också en sak lämna hemmet. Efter jul får barnet välja lika många saker att ge bort som han/hon fick i julklapp. Hon går till och med så långt att säga att barnet får välja att ge bort årets julklappar.

Först kan ju det sistnämnda låta lite otacksamt, och det kanske det är, men vem vill att ens gåva ska ligga oanvänd i ett år eller två för att sedan ges bort?Är det bättre att min gåva ligger och tar plats, och energi, hos min släkting eller vän, om den inte uppskattas – istället för att skänkas till välgörande ändamål eller direkt till någon som vill ha den? Självklart inte! ingen vill ge någon ett dåligt samvete!

Jag vill lära våra barn att julen handlar om att ge – inte främst om att få. Därför handlar många av aktiviteterna i vår “aktivitetsadventskalender” om att dela med oss, oftast av saker vi gjort som julkort, kakor och snöstjärnor..

Vi vill att julen ska handla om Jesu födelse och gemenskap, inte om tomtens alla julklappssäckar och att bräcka alla andra med största och finaste julklapparna.

Leah Campbell formulerar familjens önskelista så här:

This holiday season, we don’t need more stuff. We just need more love, more laughter, and more you.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s