Vad är frivillig enkelhet?

Googlade “frivillig enkelhet” och hamnade inte helt förvånande på frivilligenkelhet.se. Tyvärr har “Jonas” inte skrivit där på över två år, men det är intressant att han skriver: “Downshifting, minimalism och frivillig enkelhet ligger hela tiden och bubblar som trender som väntar på sitt stora breda genombrott i Sverige.” Nu känns  det som om det har hänt. Eller så har jag blivit trendig! Haha, nej skämt å sido så tror jag att det har brutit igenom om man ser på hur mycket som kommer in på secondhandbutiken Maken jobbar på.

Jonas skriver i sin länklista:

Vad är frivillig enkelhet?

Jörgen Larssson sammanfattar det bra på sin sida (jag har gjort mindre redaktionella ändringar i citatet nedan):

Frivillig enkelhet är en översättning av det amerikanska livsstilsbegreppet “Voluntary Simplicity”. Frivillig enkelhet handlar först och främst om att själv ta ställning till frågor om hur man vill leva sitt liv och inte följa strömmen. Vi säger ofta att vi har ont om tid, men på den punkten råder det rättvisa: vi har alla resten av livet kvar. Om vi upplever att vi har ont om tid beror det nog på att vi har tryckt in för mycket, och kanske även fel saker, på varje dygn. Att konfronteras med idealen i Frivillig Enkelhet kan fungera som ett hjälpmedel för att utforma det liv man längtar efter att leva. Frivillig enkelhet är ingen formel att leva efter, men följande fyra ideal beskriver väl vad det handlar om:
– materiell enkelhet
– god gemenskap
– göra det man älskar att göra
– leva i nuet

Det känns som en bra, om än lång, definition av enkelhet. Hur gör jag den till min?

Vem vill flyta med strömmen? Det är det ju bara döda fiskar som gör… Samtidigt så vet vi nog alla att det kostar på att ta ett kliv ifrån mainstremflödet. Det kan bli ensamt och man kan bli ifrågasatt och behöver stöd av andra som strävar åt samma håll. Det tycker jag är så skönt  att Joshua Becker på BecommingMinimalist nämner i sina “lördagslänkar” som han kallar Inspiring Simplicity. Senast skrev han:

Encouragement is important in all areas of life, but especially when trying to live a life different than those around us.

Så, hur kan jag inspirera och uppmuntra andra till frivillig enkelhet?

Genom bloggen och i samtal med människor. Vad är egentligen viktigast i våra liv? Hur vill vi leva?

Kram!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s